cool brace & compressie

Ice Pack & Compressie schouder

Cool brace & compressie

Een ander woord voor cool brace & compressie is koudetherapie. Bij koudetherapie wordt er gebruik gemaakt van koeling om pijn en ontstekingen tegen te gaan. Bij het sporten wordt er na een enkel- verstuiking of verzwikking vaak gebruik gemaakt van een cool brace. Enerzijds om de zwelling (ontsteking) tegen te gaan en anderzijds om de pijn te verlichten in het gewricht. Daarnaast is een ‘ijsbad’ ook onderdeel van koudetherapie. Hierbij gaat de sporter kort na inspanning in ijskoud water liggen om het herstel van de spieren te stimuleren.

Wat doet een cool brace in combinatie met compressie?

Het belangrijkste doel van koelen is om de zwellingen, die als gevolg van vocht- en inwendig bloedverlies optreden, zo snel mogelijk onder controle te krijgen.  Door het koelen “krimpen” de bloedvaten (vasoconstrictie) en wordt voorkomen dat er nog meer bloed naar plekken stroomt waar het niet thuis hoort. Ook wordt hiermee een ontstekingsreactie onderdrukt.
Door inperken van deze lichamelijke reactie is de hersteltijd van de blessure vaak korter. Een zwelling die niet doorzet hoeft het lichaam tenslotte ook niet af te bouwen. Daarnaast heeft het koelen het plezierige effect dat het pijn vermindert. Door het geven van compressie worden de zintuigen die zich om het gewricht bevinden positief beïnvloed, wat weer bijdraagt aan het genezingsproces.

“De ‘ideale’ koeltemperatuur wordt geacht te liggen tussen 0 – 7 º C . Als tijdsduur wordt in het algemeen een aaneengesloten periode van 15 minuten aangehouden die verdeeld over de dag 4-6 keer kan worden herhaald”. (bron: VSG – richtlijn acute inversietrauma van de enkel).

Wanneer is een cool brace & compressie te gebruiken?

Je kunt alle blessures met koelen & compressie behandelen,  zoals verstuiking, kneuzing, of scheuring. Alleen als er bloed zichtbaar is of sprake is van een botbreuk moet je koelen achterwege laten. Ook kan het worden ingezet bij  beginnende overbelasting blessures of bij irritatie aan het gewricht. Let er wel op dat je bij overbelasting je trainings- en wedstrijdomvang aanpast. Het kan ook gebruik worden als ondersteuning na elke lichte training en in de herstelfase gebruikt worden. Mochten de klachten toenemen of merkt u uitzonderlijke veranderingen op, raadpleeg een (sport)arts of fysiotherapeut.

Werkt het?

Als we naar de (top)sportwereld kijken dan wordt daar in vrijwel alle sporten gebruik gemaakt van koeling en compressie vaak m.b.v. duren apparaten zoals een game ready.  Daarnaast kan een ‘ijsbad’ ook onderdeel van koudetherapie zijn. Hierbij gaat de sporter kort na inspanning in ijskoud water liggen om het herstel van de spieren te stimuleren.

Onderstaand zijn voorbeelden te zien van cool brace & compressie producten voor verschillende lichaamsdelen.

65,95 incl. BTW
65,95 incl. BTW
65,95 incl. BTW
15,95 incl. BTW

Hoe zijn de cool brace & compressie producen te gebruiken

1. Plaats het slow-flow-gel kussen in de koeling (koelkast), hier kan het 24/7 blijven liggen zodat hij direct klaar is voor gebruik. Voor een extra koude temperatuur kan het gel kussen maximaal 2 uur voor gebruik in de diepvries worden geplaatst.

2. Bij gebruik het gel kussen uit de koelkast halen en in het compressie gedeelte plaatsen. De brace sluiten met behulp van de klittenbanden. Doormiddel van het pompje kan handmatig ingestelde druk worden gegeven.

3. Na gebruik het gel kussen reinigen. Bij voorkeur met een doekje van 70% alcohol. Vervolgens na spoelen met water, afdrogen en weer in de koeling plaatsen.

bestel hier!