Last van knieartrose?

In Nederland zijn ruim 1.5 miljoen mensen gediagnosticeerd met artrose (gewrichtsslijtage); 562.800 mannen en 995.100 vrouwen. De meeste mensen hebben de diagnose knieartrose (746.100), hiervan is 1/3 deel man en 2/3 deel vrouw. Knieartrose is dan ook de meest voorkomende artrose in Nederland.  Uitgaven aan zorgkosten voor de behandeling artrose bedroegen in 2017 ruim 1,2 miljard euro. (bron: VZinfo.nl)

Gezien de vergrijzing van de bevolking is te verwachten dat het aantal mensen met (knie)artrose alleen maar zal toenemen. Zo verwacht ReumaNederland dat het in 2040 om ca. 2,3 milj. mensen gaat. 85% van hen heeft altijd pijn en het merendeel ervaart beperkingen in het dagelijks functioneren thuis en op het werk. (bron:ReumaNederland.nl)

De laatste jaren is er, op basis van recent wetenschappelijk onderzoek,  een nieuwe medische trend zichtbaar; namelijk het niet-operatief behandelen van knieartrose.

Dit conservatief behandelingstraject houdt in dat de klachten zo goed mogelijk onderdrukt worden  door middel van niet-operatieve hulpmiddelenoefentherapie om het functioneren van de spieren en gewrichten op peil te houden en zo de functie van het kniegewricht te verbeteren. Hierbij worden ook vaak medische hulpmiddelen zoals een Genu kniebrace en coolpacks ingezet. 

De knie; een prachtig, maar kwetsbaar gewricht

Het kniegewricht is één van de meest complexe gewrichten van het menselijk lichaam. Behalve buigen en strekken, zijn in het gewricht ook andere bewegingen mogelijk, zoals draaien en glijden. De knie bestaat uit drie botstukken: het dijbeen (femur), het scheenbeen (tibia) en de knieschijf (patella). In het kniegewricht zijn de uiteinden van het dijbeen, het scheenbeen en de achterkant van de knieschijf bedekt met glad kraakbeen. Door dit kraakbeen is een soepele beweging tussen de twee botuiteinden mogelijk. Als een gezonde knie een beweging maakt, bewegen de twee gewrichtsvlakken makkelijk en zonder pijn ten opzichte van elkaar.

Wat is artrose?

Bij de geboorte hebben we op onze gewrichtsoppervlakken een laag kraakbeen, dat zo glad is als een biljartbal. Tijdens ons leven moet dit kraakbeen veel krachten en schokken opvangen. Hierdoor ontstaan ‘gebruikssporen’, (kleine) aantastingen of beschadigingen van het kraakbeen. Hoe groot of klein deze beschadigingen zijn, is afhankelijk van veel verschillende factoren. Hoewel een groot deel van ons lichaam het vermogen heeft zichzelf te herstellen, geldt dit maar voor een heel klein deel voor kraakbeen. De reden hiervoor is het gebrek aan doorbloeding van dit kraakbeen.

Doordat het kraakbeen niet uit zichzelf herstelt en brozer wordt naarmate we ouder worden, is de kans op klachten ten gevolge van toenemende schade, hoger op een latere leeftijd. Vaak wordt er dan gesproken over slijtage, gewrichtsslijtage of artrose. Artrose aan de knie wordt ook wel gonartrose genoemd.

Bij artrose wordt de kraakbeenlaag dunner. Ook ontstaat er vaak een zwelling in de knie, een ontsteking in het gewrichtskapsel en botverdikkingen of botuitsteeksels aan de randen van het bot. Omdat in het kraakbeen heel erg weinig pijnreceptoren zitten, kan het niet direct pijn registreren. De pijn die ervaren wordt bij artrose, komt niet direct van het kraakbeen, maar van de andere geïrriteerde structuren in de knie. 

Oorzaken van knieartrose

  • Ongeval; Een (ongeval)letsel waardoor het gewricht beschadigd raakt.
  • Aangeboren afwijking; door aangeboren afwijking van het kraakbeen of tijdens de groei ontstane (heup)afwijking.
  • Andere gewrichtsaandoeningen; De aanwezigheid van andere gewrichtsaandoeningen zoals reumatoïde artritis of een meniscusbeschadiging kan leiden tot artrose.
  • Gewrichtsfactoren; Factoren in het bestaande gewricht kunnen zorgen voor een groter risico op artrose. Zoals; overmatige beweeglijkheid in het gewricht, abnormale stand van de gewrichtsuiteinden en spierzwakte rond het gewricht.
  • Erfelijke factoren; In sommige families komt artrose vaker voor. Erfelijke factoren spelen een rol bij het ontstaan en verergeren van artrose.
  • Hogere leeftijd; Artrose kan op elke leeftijd ontstaan maar komt vooral voor bij oudere mensen.
  • Overgewicht; Door langdurige zware belasting gaat de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten achteruit.
  • Lichamelijke belasting; Langdurige lichamelijke belasting bij zware beroepen (met name bij beroepen met heup- of kniebelasting). Maar ook sporten met acute hoge en/of herhaalde gewrichtsbelasting kunnen leiden tot artrose.

 

Wat zijn de symptomen bij artrose aan de knie?

  • Pijn in de knie, als u het beweegt en/of belast. Veelal in de knie en knieholte, eventueel met uitstraling naar het onder- en bovenbeen. Ook kan de pijn soms uw slaap verstoren
  • Instabiliteitsklachten; er kan dan een gevoel ontstaan van door de knie zakken of haperen.
  • Krakend geluid in de knie; door oneffenheid van het gewrichtsoppervlak kan een krakend geluid in de knie ontstaan bij het belasten. Dit geluid wordt door sommigen beschreven als het lopen door verse sneeuw of een grindpad.
  • Stijfheid; is met name aanwezig bij het opstaan uit bed (ochtendstijfheid), na lang zitten en bij het instappen in een auto. We spreken dan ook over zogenaamde startklachten. De knie voelt stijf aan en moet vaak ‘even op gang komen’.
  • Bewegingsbeperkingen; door de pijn en stijfheid gaat bewegen steeds moeilijker.
  • Zwelling van de knie (vocht in de knie); door irritatie kan de knie gezwollen raken, dit vocht wordt door het eigen lichaam aangemaakt
  • Ontsteking; het kniegewricht kan ook gaan ontsteken, het wordt dan rood en zwelt op. Ook kan het warm aanvoelen.
  • Veranderingen in lichaamshouding;  in een ver gevorderd stadium van artrose kan de stand van het gewricht veranderen, waardoor ook de lichaamshouding verandert

Wat kunt u zelf doen?

  • Blijven bewegen; het is belangrijk in beweging te blijven. Rust roest! Dit geldt niet alleen voor uw algemene conditie, hart en longen maar ook voor uw gewrichten. Probeer met regelmaat te bewegen. Het is beter elke dag tien minuten te bewegen dan drie keer per week een uur. Daarnaast kunt u bij een fysiotherapeut gerichte oefentherapie volgen, die het gewricht soepel houdt en de spieren versterkt
  • Koelen van het kniegewricht; als het gewricht pijnlijk, warm en gezwollen is, is het belangrijk om het te koelen. Het advies is om drie maal per dag ongeveer 15 minuten (niet langer!) te koelen. Over het algemeen geldt dat ’s avonds koelen van een gewricht ervoor zorgt dat u ’s morgens makkelijker op gang komt.
  • Voorkom overbelasting; beweging is belangrijk, maar voortdurend actief zijn en bewegen zonder rekening te houden met de gewrichtsklachten, is niet goed. De pijnklachten zullen dan toenemen, en daarmee ook kans op blijvende klachten. Het is de kunst om voldoende actief te zijn zonder het gewricht te overbelasten. U zult naar uw lichaam moeten luisteren: welke activiteiten geven wel en welke activiteiten geven geen klachten.
  • Voorkom overgewicht; als u te zwaar bent, worden uw gewrichten overbelast. Voor bijvoorbeeld het kniegewricht geldt dat u bij elke kilo extra gewicht uw kniegewricht met vijf kilo extra belast. Als u dus vijf kilo te zwaar bent, dan brengt dit een extra belasting van 25 kilo mee op de knieën. Als u overgewicht heeft, is het raadzaam om af te vallen, zo nodig met behulp van een diëtiste en een bewegingsprogramma. Draag stevige schoenen, deze geven extra steun en kunnen ervoor zorgen dat u minder last heeft van uw enkel, knie- of heupgewricht
  • Gebruik hulpmiddelen; Een Genu-kniebrace ondersteunt gericht het kniegewricht, werkt pijn verlichtend en verbeterd de stabiliteit van de knie.

    Een CoolComp Ice Pack & Compressie knie – koelen en compressie in één handzaam product. Het hele kniegewricht wordt rondom effectief gekoeld en met een prettige druk. De druk is zelf te reguleren met behulp van een pompje.

Niet-operatieve behandeling van knieartrose; een nieuwe medische trend

Het Artrose Instituut Nederland heeft een wetenschappelijke bewezen werkwijze ontwikkeld voor een niet-operatieve behandelwijze van o.a. knieartrose.  

Prof. Dr. Frank Backx, medisch directeur van het Artrose Instituut Nederland hiervoor;  “onze medisch specialist, fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist, podoloog en lifestyle coach werken als één team nauw met elkaar samen. Hierdoor kunnen alle disciplines ingezet worden voor de behandeling van uw artroseklachten. De persoonlijke omstandigheden die bij u een rol spelen bij het veroorzaken of het in standhouden van uw artroseklachten worden vanuit de verschillende vakgebieden behandeld”.

Onze Medische Hulpmiddelen

Wij hebben enkele specifieke medische hulpmiddelen die o.a. door het Artrose Instituut Nederland worden ingezet als onderdeel van het behandelplan.

 

 

Schapfix genu kniebrace

  • Goede ondersteuning van het kniegewricht
  • In een anatomische vorm gebreid – hoog draagcomfort
  • werkt pijn verlichtend door de compressie en de geïntegreerde pelotte
  • als de knie instabiel aanvoelt, gezwollen of pijnlijk is
  • huidvriendelijk materiaal – latex vrij

Bestel hier

Artrose

Schapfix Genu S Kniebrace

59,95 incl. BTW

coolcomp ice pack & compressie

  • koelen en compressie in één handzaam product
  • hele kniegewricht wordt rondom effectief gekoeld met een prettige druk (zelf reguleerbaar).
  • als de knie pijnlijk, warm en gezwollen is
  • Universele maat & zijde – eenvoudig aan te leggen

 

 

Bestel hier

65,95 incl. BTW

Efficiënt en effectief

Prof. Dr. Frank Backx (Artrose Instituut Nederland) over deze producten; “hoogwaardige kwaliteitsproducten die zeer efficiënt en effectief zijn en een prima kunnen worden ingezet als onderdeel van ons behandelprogramma”.